Playing Big – Tara Mohr – vervolg

Het boek bestaat uit de volgende 10 hoofdstukken:

 1. De innerlijke rechter
  De innerlijke rechter is een soort bewaker die staat opgesteld aan de rand van het gebied waar jij je veilig voelt. Dit is de stem vanbinnen die je wijsmaakt dat je nog niet klaar bent om diegene te zijn die je zo graag zou willen zijn of datgene te doen wat je zo graag zou willen doen.  Oftewel het is de stem van de zelftwijfel.
 2. De stem van de innerlijke wijsheid
  Dit is de stem van je innerlijke mentor, ook wel ‘je toekomstige ik’.  Het is de toegang tot je eigen bron van wijsheid die diep in je zit en waar je altijd aanspraak op kunt doen. Het is de stem in je die niet gebukt gaat onder angst, die grote kalmte kent en liefde uitstraalt tegenover zichzelf en anderen, en die precies weet wie je zou zijn als je dapper genoeg was om je “ware ik” te tonen.
 3. Een oeroude nieuwe manier om naar angst te kijken
  Wist je dat er twee soorten angst bestaan? De eerste is de angst – pachad genaamd – die vaak tot uiting komt via de stem van de innerlijke rechter.  Het is de angst om buiten vertrouwde paden te treden en daardoor mogelijk(!) fysiek of emotioneel pijn te lijden.
  De tweede – jira genaamd – is het gevoel dat over je komt als je beseft dat je meer naar je “ware ik”toe gaat, je meer ruimte gaat innemen dan waaraan je gewend bent, omdat je iets gaat doen waar je blij van wordt en waar je anderen ook blij mee gaat maken. Een soort euforische angst omdat je jezelf meer laat zien (jira).
  Jira is de angst die je voelt als een grens is weggevallen. Pachad is de angst die je voelt als je je nog binnen die grens bevindt.
 4. Onthechten van lof en kritiek
  Wanneer het oogsten van lof en kritiek de enige manier is waarop je verder kunt gaan met datgene wat je zo graag in dit leven wil bereiken, dan zul je aan dit hoofdstuk veel hebben. Het laat je inzien dat je de goedkeuring van anderen niet nodig hebt om datgene te bereiken wat je zo graag wilt. De allerbelangrijkste drijfveer daarvoor moet vooral zijn dat je ZELF plezier en voldoening hebt van datgene wat je doet. Dat je voelt dat je groeit en dichterbij je “ware ik” komt, ongeacht wat anderen daarvan zeggen of vinden. Met andere woorden de angst loslaten om wat anderen wel niet zullen denken.
 5. De brave leerling achter je laten
  Uit statistieken blijkt dat meisjes het op school veel beter doen dan jongens, omdat ze zich van nature goed kunnen aanpassen aan gezag (leraar), zich als een vis in het water voelen als ze zich goed kunnen voorbereiden (op repetities) en daar niet persé aan de grote klok hoeven hangen dat ze prachtige cijfers behalen (bescheidenheid).
  Maar is dat wel een goede voorbereiding op de rest van het leven? Is het niet zo dat het leven zo af en toe van je vraagt dat je het gezag moeten uitdagen en beïnvloeden, onvoorbereid je moeten verlaten op je improvisatie vermogen en zowat van de daken moeten schreeuwen wat je prestaties zijn om op te vallen en vooruit te komen?

  Tara zet in dit hoofdstuk zo haar vraagtekens bij het huidige schoolsysteem en roept vrouwen op “de brave leerling” achter zich te laten.
 6. Je verstoppen
  Het blijkt dat we strategieën gebruiken om ons te verstoppen en zo onszelf te verhinderen hoger spel te spelen. Tegelijkertijd echter overtuigen we onszelf dat we op de ijverigst denkbare manier vooruitgang boeken.
  Dit zijn een aantal van die strategieën:

  – Eerst dit dan dat – een lange “to do” lijst maken, waardoor je nog wel even binnen die veilige grenzen blijft.
  – Ontwerpen op het whiteboard – prachtige ideeën uitgebreid uitwerken voor jezelf en deze vervolgens niet aan anderen voorleggen.
  – Eindeloos bijschaven – de kwaliteit zo hoog willen hebben of de zaken zo onnodig ingewikkeld maken, dat je nooit tot uitvoering komt.
  – Ik moet eerst afstuderen – omdat we ons zo als een vis in het water voelen in het onderwijs, vinden we telkens dat we nog niet genoeg weten (lessen van buitenaf!), terwijl we ons juist OOK moeten verlaten op wat we al uit onze ervaringen weten.

Inzicht krijgen in deze verstoptechnieken werkt verhelderend!

 1. De sprong wagen
  Het tegengif voor “je verstoppen” heet in dit hoofdstuk “de sprong”. De sprong zorgt ervoor dat je ter plekke hoger spel gaat spelen. De sprong moet aan de volgende 6 criteria voldoen:
  – Hij zorgt ervoor dat je ter plekke hoger spel gaat spelen. Voor iedereen betekent hoger spel spelen iets anders!

  – Het kan binnen één à twee weken worden afgerond.
  – Het moet een eenvoudige actie zijn.
  – Het moet ervoor zorgen dat de adrenaline gaat stromen (jira?).
  – Het moet ervoor zorgen dat je in contact komt met het publiek dat je wilt bereiken of beïnvloeden.
  – Je maakt deze sprong met de bedoeling ervan te leren.
  Om je een idee te geven van wat “de sprong” inhoudt, geeft Tara je een aantal voorbeelden in het boek.
 2. Krachtig communiceren
  Hoe zeg je wat je werkelijk wilt zeggen en houd je tegelijkertijd rekening met wat er van vrouwen verwacht wordt nl. dat ze ook nog aardig, flexibel, verzoenend en kalm zijn? In dit hoofdstuk lees je welke woorden je niet meer moet gebruiken, omdat je daarmee wat je zegt enorm afzwakt én aan de andere kant leer je hoe je krachtig kunt communiceren, zonder macho (oftewel mannelijk) over te komen.
 3. Roepingen
  Een roeping is het verlangen een bijdrage te willen leveren aan een betere wereld, om op wat voor manier dan ook licht en liefde in de wereld te brengen. Het heeft te maken met gedrevenheid en verlangen om een ontbrekend stukje van de wereld in te vullen. Tara geeft je 8 verschillende  manieren om je roeping te herkennen.  Wanneer je enkele, of misschien zelfs alle van deze 8 herkent, dan weet je dat dat wat jouw van binnen roert, ook je roeping is!
 4. Laat het soepel verlopen
  Je hebt ontdekt dat je hoger spel wilt spelen en je jouw roeping wilt volgen, maar dat betekent nog niet dat het vanaf nu allemaal als vanzelf gaat. Je zult ook echt dagen hebben, dat het niet gaat en dan is het belangrijk om een aantal vormen van steun te hebben die je dag in, dag uit zullen helpen om met je roeping bezig te blijven. 

Aan het einde van iedere hoofdstuk vind je een scala aan tips en werkwijzen om met ieder onderdeel aan de slag te gaan, zodat je alles ook daadwerkelijk stukje bij beetje in je leven kunt toepassen.

Een onmisbaar boek voor iedere vrouw die graag alles uit zichzelf wil halen in dit leven!

– Yvonne Alefs –

<< TERUG

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.