De herfstkracht van de Longenergie

De natuur om ons heen is een prachtig geschenk. Het biedt ons niet alleen voeding en bouwmaterialen, of mooie en bijzondere landschappen om in te wandelen, maar ook een aanwijzer hoe we in harmonie kunnen leven met onszelf. Neem de winter bijvoorbeeld met zijn naar binnen en beneden trekkende krachten. De natuur valt als het ware stil in deze periode. Groei vindt nauwelijks meer plaats en als het er is, dan is het buiten ons gezichtsveld, diep in de grond verborgen. Een seizoen waarin we als mens er ook verstandig aan doen om stil te vallen, om onze energie wat meer naar binnen te richten en op krachten te komen, zodat we in lente en zomer weer met volle kracht er tegenaan kunnen.

De herfstperiode waar we nu zo langzamerhand vanuit de nazomer inschuiven, geeft ons ook zo’n mooie handreiking voor het leven. De bomen en planten met hun zaden en vruchten laten ons weten dat we ook onze zegeningen mogen tellen. Het is nu de periode bij uitstek om terug te kijken naar het jaar dat achter je ligt en bewust na te gaan wat het is dat je graag nog verder mee wil nemen in je leven en wat niet. Wat heeft jou vruchten gebracht en wat alleen maar strijd? Wanneer voelde het leven licht voor jou en wanneer zwaar? Waarmee zou je graag de stilte van de winter willen doorkomen om het daarna in de kracht van de lente te laten opbloeien, en wat wil je graag als de bladeren aan de bomen loslaten, zodat het zich kan vermengen en opgaan in de aarde en wellicht in een andere vorm voor een ander mens tot dienst mag zijn? Het antwoord weet je al, het ligt op het tipje van je tong. Nu alleen nog de moed vinden om die verandering in werking te zetten.

Moed is de kracht van de Longenergie, verdriet is de bijbehorende emotie en het seizoen van deze energie is de herfst. In het boek ‘Laat je raken’ van Karin Steffins staat zo heel mooi beschreven dat iedere emotie die we hebben ons een boodschap te vertellen heeft. Verdriet komt ons vertellen dat we afgescheiden zijn geraakt en weer in verbinding moeten komen. Het loslaten van een overleden dierbare, een kind dat zijn vleugels uitslaat, een baan die ons niet meer gegund is, een droom die uitéén is gespat of een verwachting waaraan niet voldaan kon worden, stuk voor stuk levensprocessen die ons dwingen afscheid te nemen van wat was en niet meer zal zijn. Verdriet voorkomt dat we ons verharden, aldus Karin. Het maakt ons zacht en kwetsbaar, waardoor we weer open staan voor wat er zich zowel binnen in ons als buiten om ons heen gebeurt.

En open staan naar zowel de binnen- als de buitenwereld is iets wat onze longen bij iedere in- en uitademing doen. Zij zijn een directe verbinding tussen ons en de natuur en communiceren met de buitenwereld door middel van de inname van zuurstof en de afgifte van koolzuur. De mate waarin iemand al dan niet natuurlijk kan communiceren, wordt in de Chinese Vijf Elementenleer toegeschreven aan de werking van de Longenergie. In balans zal dit contact naar buiten toe moeiteloos en vloeiend zijn, bij een disbalans juist moeizaam en haperend. Maar hoe kom je dan aan zo’n disbalans? Het accurate en op iemands specifieke systeem uitgezochte antwoord daarop kan alleen gegeven worden door specialisten op het gebied van bijvoorbeeld acupunctuur of shiatsu, maar kleinere klachten kunnen vaak al met een betere ademhaling verholpen worden. Want maar liefst 40% van je dagelijkse energie haal je uit de lucht om je heen. Zuurstof bij het inademen diep naar de buik brengen en de borstkas daarna opvullen en lucht bij het uitademen weer langzaam en langgerekt naar buiten laten vloeien, zorgt voor een optimale opname van energie door het lichaam.

Aandacht geven aan je ademhaling heeft dus directe gevolgen voor hoe energiek jij je voelt en aansluitend daarop dus ook invloed op de manier waarop je in staat bent je tot de buitenwereld te verhouden en ermee te communiceren. Dus wanneer je deze herfst een heerlijke wandeling in de bossen, aan zee of op de hei maakt, zorg er dan voor dat je die frisse lucht om je heen heel diep inademt en heel lang uitademt. Maar laat het daar niet bij, zet dat vooral door in het dagelijks leven!

 

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.