Energierijker eten- Uitgelichte afbeelding Yvonne Alefs

Stap voor stap energierijker eten

“De mens verbaast mij het meest van alles. Hij geeft zijn gezondheid op om geld te verdienen, en vervolgens geeft hij zijn geld op om zijn gezondheid te herstellen. Daarna is hij zo bang voor de toekomst dat hij niet van het heden kan genieten, waardoor hij nog in het heden nog in de toekomst leeft. Hij leeft alsof hij nooit zal sterven en sterft zonder echt geleefd te hebben.”

Met deze uitspraak van de Dalai Lama begint onderstaande video die ik graag zoveel mogelijk deel. Het is het eerste van een serie van in totaal vijf documentaires van Food Matters die ons wil ondersteunen in het leiden van een gezonder en bewuster leven. Een andere uitspraak die ik nog niet zo lang geleden van de Australische voedingsbiochemist Dr. Libby Weaver (die ook in deze video te zien is) hoorde, past hier ook heel mooi bij. Zij pleit, net als in deze video, voor een meer voedzaam eetpatroon, waarin minder ruimte is voor voorgefabriceerde, door de mens gemanipuleerde voeding en meer ruimte voor natuurlijke producten. Op de vraag hoe het kan dat de mens ondanks zijn huidige dieet van veel suiker, gemanipuleerd eten, dierlijke vetten en pesticiden, toch steeds hogere leeftijden haalt, antwoordde zij: “Ik denk dat we korter leven en langer sterven.” De kwantiteit van onze levensjaren neemt toe vaak dankzij medicijnen en andere kunstmatige ingrepen, maar hoe zit het met de kwaliteit van ons leven?

Sinds ik intensief met Qigong bezig ben en me daardoor steeds bewuster ben van de levensenergie (qi) die door onze aderen stroomt, ben ik me ook meer bewust geworden van de mate waarin ook mijn eten qi (spreek uit als tsjie) in zich heeft. Ineens werd het me duidelijk dat voeding dat met de wortels in voedzame, energierijke grond staat en bloot is gesteld aan de levensenergie van de natuur in de vorm van regen en zon, veel beter is voor mijn lichaam dan eten dat door de mens is gemanipuleerd, bespoten en in fabrieken in elkaar gezet. Ik begon anders naar mijn voeding te kijken en werd nieuwsgierig naar mogelijkheden om mijn dieet gezonder en energierijker te maken. In één keer het roer omgooien was geen optie voor mij. Dat geeft mij teveel stress en hou ik toch niet vol, dus besloot ik stap voor stap mijn voedingskeuze aan te passen. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn broodje hagelslag in de morgen vervangen door haverpap met havermelk, gember, citroen, kardemom en zeezout, wat ik afwissel met een klein beetje granola en muesli met lijnzaad, pompoenpitten en geitenyoghurt of Kefir. Ik drink nog steeds koffie in de ochtend, maar neem een espresso hoeveelheid aangevuld met opgeklopte havermelk en heb daardoor de suiker die ik nodig had om mijn koffie lekker te vinden achterwege kunnen laten. Tussen de middag eet ik geen brood meer, maar ben ik overgestapt op rijstwafels met hüttenkäse, humus, soms een avocado of geitenkaas. Daarbij een glas havermelk met wat biologische dadels. Ik stoom of roerbak mijn groenten in plaats van ze te koken. Vlees eet ik nog steeds, maar veel meer biologisch en wissel ik vaker af met vis. De bodem van de pizza die ik eet is tegenwoordig van spinazie gemaakt en de snoeppot is vervangen door ongeroosterde en ongezouten noten.

Ik ben er nog lang niet, dat weet ik maar al te goed, maar ik weet dat ik niet te hard van stapel moet lopen en stap voor stap de verandering in mijn dieet op gang moet brengen, zodat het blijvend is en zich verankert in mijn dagelijkse leven. Ik hou nog steeds van een gebakje op zijn tijd, laatst nog waren we uit eten bij de Griek en heb ik genoten van baklava als toetje. Maar als ik tegenwoordig uit eten ga, dan ben ik veel meer geneigd de vegetarische gerechten uit te proberen, dan vroeger. Er is een kentering op gang gebracht, en video’s zoals ik hieronder deel, helpen mij die kentering voort te zetten.

Neem alsjeblieft de tijd voor deze video, het is een eye-opener. Bekijk het desnoods in stukken, en wordt je bewust van wat fabrikanten in ons eten stoppen, zodat we met een steeds grotere groep mensen een signaal kunnen afgeven dat we niet meer vergiftigd willen worden. Dat kan heel simpel door voorgefabriceerde, gesuikerde en toxische producten in de supermarkt steeds vaker in de schappen te laten staan. Begin met kleine stappen, pas eerst één ding in je dieet aan en als dat gelukt is pas dan het volgende aan en dan pas weer het volgende, en zie wat je na een jaar al aan verandering teweeg kunt brengen!

Yvonne Alefs

Facebooktwitterlinkedin
4 Reactie's
  • bianca kroeze
    Geplaatst op 12:40h, 08 november Beantwoorden

    Bedankt Yvonne, heel fijn je blogs te lezen. Je inspireert mij enorm… liefs Bianca

    • Yvonne
      Geplaatst op 16:55h, 08 november Beantwoorden

      Wat ontzettend mooi, Bianca. Daar doe ik het voor! Dank je wel voor je bericht xxx

  • cindy
    Geplaatst op 09:57h, 12 november Beantwoorden

    Hele mooie blog Yvonne.
    Elke verandering die je als persoon wilt invoegen in je leven begint met 1 stap tegelijk :-).
    Om in plaats van supermarkt granola of muesli te gebruiken kun je ook zelf granola maken. Heerlijk en is super makkelijk om zelf te maken. Of zadencrackers voor in de ochtend.

    • Yvonne
      Geplaatst op 09:06h, 13 november Beantwoorden

      Dank je wel, Cindy! Klopt, de stap-voor-stap aanpak werkt op alle vlakken in het leven en is de meest duurzame manier om te veranderen! Bedankt ook voor de heerlijke recepten. Ik ga ze zeker uitproberen! Heel veel liefs xxx

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.