God ervaren - Joachim Vreeman - - uitgelichte afbeelding Yvonne Alefs

God ervaren – Joachim Vreeman

Wat een prachtige ode aan de universele liefde, de mens, de éénheid, Jezus, jezelf omarmen, alles wat is accepteren en integreren en ‘last but not least’ aan God (of hoe je dat wat ‘IS’ ook wilt noemen). Dit zijn de woorden die ik naar Joachim Vreeman, de schrijver van ‘God ervaren’, heb geschreven.

Ik was nieuwsgierig naar dit boek met de boeiende ondertitel ‘De kracht van christelijke meditatie’ en na het lezen ervan ben ik bevestigd in mijn geloof dat de combinatie van datgene waar Jezus voor stond, namelijk liefde voor jezelf, voor je medemens en voor God (christelijke waarden) en het opzoeken van de stilte vanbinnen om de wijsheid van je ziel te kunnen horen (meditatie) een hele sterke is. Immers wie nooit de rust neemt om te onderzoeken wat zich vanbinnen beweegt en zon- en schaduwkanten van zichzelf te omarmen, zal nimmer compassie en mededogen voor de ander kunnen opbrengen. Het is simpelweg niet mogelijk om iets in de wereld te zetten waar je zelf nog geen verbinding mee hebt. Je zult daarvoor eerst ‘puin’ moeten ruimen en contact moeten maken met je diepste wezen. Christelijke meditatie kan je daarbij helpen.

Meditatie is erop gericht jouw geest te ontdoen van de obstakels om liefde te leven en God te ervaren.

Bron: ‘God ervaren”

In liefde leven betekent voor mij letterlijk God ervaren. Ik vervang zelf vaak het woordje ‘God’ met ‘liefde’, omdat God en liefde voor mij één en hetzelfde zijn. Dit ‘foefje’ maakt vaak veel meteen duidelijk. Probeer het maar met de volgende zin ‘Waarom laat God toe dat er terroristische aanslagen worden gepleegd?’ Wanneer je hier God door liefde vervangt wordt het meteen duidelijk dat liefde geen hand kan hebben in zulke vreselijke gewelddadige acties van de mens. Hier is een totaal andere kracht aan het werk. De kracht van afgescheiden zijn van de bron van liefde die zo diep van binnen in ons allen leeft. Joachim zegt het volgende in zijn boek:

Losgekoppeld van liefde kan het drieletterwoordje ‘God’ behoorlijk wat misverstanden en ellende opleveren.

En dat is helaas wat we in de wereld om ons heen zoveel zien gebeuren…

Naast prachtige uitspraken zoals ik hierboven heb uitgelicht en nog veel meer mooie inspirerende teksten, vind je in ‘God ervaren’ ook een aanzienlijk aantal mooie voorbeelden van meditaties die je kunt doen om je los te koppelen van vastgeroeste gedachten over jezelf en telkens weer verbinding te maken met de bron van liefde die in een ieder van ons aanwezig is en daarmee uiteindelijk ruimte te creëren voor nieuwe inspiratie. De meditatie die er voor mij het meeste uitspringt, omdat het zo specifiek christelijk is, is die waarbij je tijdens de  meditatie een bijbelverhaal inbrengt. Ook wel de Ignatiaanse methode genoemd. Doel van deze meditatie vorm is dat je door middel van verbeeldingskracht zo intens betrokken raakt bij het verhaal, dat het lijkt alsof je er zelf bij bent. Je mag voelen, proeven, ruiken, horen en zien hoe het is om dichtbij Jezus te zijn, of bij welke andere bijbels figuur dan ook die jou inspireert. Ik ga het zeker binnenkort doen!

Voor een ieder die op zoek is naar licht en liefde, en die de verbinding met zichzelf weer wil maken of juist wil onderhouden, beveel ik dit boek van harte aan. Het is een wegwijzer naar een intenser geleefd en dieper gevoeld leven.

Yvonne Alefs

Boek meteen bestellen? Klik dan hier.

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie