Afbeelding bij blog van Yvonne Alefs - De kracht van gedachten bij Zhineng Qigong

De kracht van (het observeren van) gedachten bij Zhineng Qigong

Heb je er weleens bij stil gestaan hoe waardevol jouw gedachten zijn? Of ben je vooral heel hard bezig om je gedachten weg te drukken en te negeren? Wellicht zijn de gedachten die je in deze fase van je leven hebt je tot last geworden en zou je het liefst gedachteloos door het leven gaan. Maar besef je wel dat je zonder gedachten niets in deze wereld kunt manifesteren? Immers alles wat je in deze wereld creëert en schept begint met een idee waarop je vervolgens handelt. Je gedachten vormen een krachtig energieveld dat je leven een positieve wending kan geven. Het ‘enige’ wat je hoeft te doen is het beoordelen van je gedachten los te laten en het observeren ervan te omarmen.

Want ongemerkt hangen we de labels ‘goed’ of ‘slecht’ aan onze gedachten en vellen daarmee vaak een oordeel over onszelf of een situatie.

Als we positieve gedachten hebben, dan vinden we dat we goed bezig zijn en voelen we ons fijn. Hebben we aan de andere kant negatieve gedachten, dan vinden we vaak dat we tekort schieten en krijgen daardoor vaak een vervelend gevoel over onszelf. Wie neutraal kan blijven ten opzichte van zijn of haar gedachten en een beoordeling (of veroordeling) achterwege kan laten, schept rust en ruimte om de gedachte van alle kanten te kunnen bekijken en zich daardoor bewust te worden van wat het leven te vertellen en aan te bieden heeft.

Dat Zhineng Qigong helpt bij het observeren van je gedachten, heb ik zelf kunnen ervaren. Tijdens de instructeursopleiding wordt namelijk gewerkt aan het gedurende 30 minuten uitvoeren van de armgong, een meditatie dat met beweging wordt ondersteund. Tijdens deze gong zijn de armen de gehele tijd op schouderhoogte en -breedte, terwijl je met je schouders rustige rondjes naar boven, naar achter, naar beneden en weer naar voren maakt. De eerste keer duurde het slechts enkele minuten voordat ik een (naar mijn idee!) ondraaglijke pijn in mijn biceps voelde. Het verbaasde me dat ik daar zo snel last van had en ik dacht dat ik deze pijn wel kon negeren door mijn gedachten op iets anders te richten.

Maar niets was minder waar, welke afleidende gedachte ik ook uitprobeerde, de pijn bleef mij parten spelen. Het werd me al vrij snel duidelijk dat ik een appeltje te schillen had met het onderwerp ‘pijn’ en dat het zich alles behalve liet negeren. Ik begon tijdens de armgong mijn gedachten over de pijn die ik voelde diep van binnen te observeren en werd me op een bepaald moment bewust dat ik lange tijd pijnlijke situaties het liefst uit de weg ging. Ruzies en confrontaties vermeed ik zoveel mogelijk. Er aanleiding toe geven of er de oorzaak van zijn was het ergste wat me kon overkomen. Liever drukte ik in dergelijke situaties mijn gevoel weg, dan er uiting aan te geven. Vooral de ander niet belasten met wat mij zo pijn deed. Mijn eigen pijn was namelijk veel makkelijker te negeren dan die van een ander. Een ongezonde manier van leven, die mij vooral heel klein heeft gehouden en me weerhouden heeft om soms ook datgene in mijn leven te laten plaatsvinden wat voor mij zo heel belangrijk was. Een mechanisme waar ik me wel al een tijdje van bewust was en waar ik al aan werkte, maar die nog niet helemaal getransformeerd was. ‘Niet om de pijn heengaan, maar er doorheen’, was een advies die ik mezelf al eerder had gegeven en die nu door de oefening zich opnieuw aan mij presenteerde.

Het doen van de armgong is nog steeds pijnlijk, maar in plaats van de pijn te negeren, omarm ik het nu. Met vallen en opstaan accepteer ik dat het er is en probeer ermee te werken in plaats van ertegen. De pijn is in mijn gedachten niet meer een negatieve ervaring, maar eerder een leerzame. Eentje die me zal gaan helpen om in de toekomst niet meer om pijn en moeite heen te laveren, maar om er de confrontatie mee aan te gaan. Met als doel datgene wat zo diep in mij leeft, ook tot uitdrukking te kunnen brengen.

En dat is nu de kracht van (het observeren van ) gedachten bij Zhineng Qigong …

Yvonne Alefs

 

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.