Mysteriën en symbolen van de ziel - André de Boer - uitgelichte afbeelding Yvonne Alefs

Mysteriën & symbolen van de ziel – André de Boer

Op het moment dat ik instemde om het boek ‘Mysteriën en symbolen van de ziel’ van André de Boer te lezen en een review te schrijven, wist ik nog niet dat het precies datgene zou onderbouwen waarvan ik al enige tijd zo diep overtuigd ben, namelijk dat het de bedoeling is dat ieder mens op zijn eigen, unieke manier de weg van het leven bewandelt.

Ondanks dat ik mijn leven lang al (praktiserend) christen ben, ben ik me al enige tijd bewust dat er niet slechts één juiste manier is om door het leven te gaan (zoals zo vaak wordt verkondigd), maar dat ieder mens – ieder voor zich – op een volkomen unieke wijze het levenspad te gaan heeft.

De leraar kan slechts de weg wijzen. Het pad is één voor allen, de middelen om het doel te bereiken moeten per pelgrim verschillen. – ‘De stem van de stilte’ van H.P. Blavatsky

Dat de mens zich gedurende zijn unieke levensreis gesteund mag voelen door vele wijsheden die in de loop der eeuwen door mensen in verschillende heilige geschriften is opgetekend, vind ik een waardevolle aantekening uit dit boek. André beschrijft hele mooie voorbeelden van overéénkomstige teksten uit verschillende heilige geschriften en toont je daarnaast op welke wijze ze elkaar ook aanvullen. De geselecteerde spirituele teksten die geciteerd en daarna uitgewerkt worden, vinden hun oorsprong in 9 verschillende spirituele tradities, te weten: Advaita Vedanta, Hermetisme, Kabbalah, Gnostiek Christendom, Raya Yoga, Jodendom, Boeddhisme, Zoroatrisme en Paulinisch Christendom.

De meest sprekende overéénkomst tussen de aangehaald spirituele teksten vind ik de 3-éénheid van lichaam, ziel en geest die in bijna alle aangehaald tradities centraal staat. Voor mij als Christen is de triade van ‘Vader, Zoon en Heilige Geest’ in het hart geschreven, maar uit het boek blijken hiervoor binnen andere tradities ook benamingen te zijn: persoonlijkheidsziel, ziel en geestziel, nefesh, ruach en neshama en mens als schakel tussen hemel en aarde. Naar het woord (het uiterlijk) zijn deze triades verschillend, maar in essentie (het innerlijk) drukken ze hetzelfde uit. Wanneer deze 3-éénheid zich tijdens een mensenleven voltrekt, dan wordt volgens de heilige geschriften de ziel in staat gesteld om in volheid zijn licht in de mens te laten schijnen en wordt weer een stukje van het goddelijke scheppingsplan onthuld.

‘Mysteriën en symbolen van de ziel’ stelt op een eerbiedige en prachtige wijze de ziel centraal als transformator tussen het menselijk lichaam en de Geest (waarin de kennis van het goddelijke scheppingsplan ligt opgesloten) en geeft aanwijzingen vanuit de verschillende spirituele tradities hoe we als mens onze ziel meer ruimte kunnen geven. Door ons bewust te worden van de illusie van vorm en zintuiglijke waarnemingen en te trachten ons daardoor niet meer te laten afleiden, kunnen we ons onthechten van die dingen in het leven die in essentie (naar het innerlijk) ons geen rust en vrede brengen en daardoor éénheid in onszelf en de wereld om ons heen scheppen. Als Christen herken ik daarin wat er zo mooi in de bijbel omschreven staat als de wederkomst van Jezus en de manifestatie van ‘de Hemel op Aarde’.

Yvonne Alefs

Boek meteen bestellen? Klik dan hier!

 

Facebooktwitterlinkedin
1 Reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.