Qigong verdieping - Leven in Balans

Deze Qigong verdieping bestaat uit drie Qigong workshops die op zondagen worden gegeven, te weten op: 12 januari, 9 februari en 8 maart, en neemt je mee langs:

 • de rust en balans van het leven in ritme met de seizoenen;
 • de oosterse wijsheid van het leven volgens de orgaanklok;
 • de Chinese kunst van zelfcultivatie voor een gelukkiger, gezonder en meer gebalanceerd leven.

Dit is wat je o.a. gaat ontdekken als je alle drie workshops volgt:

 • vitaliserende en gezondheidsbevorderende Qigong oefeningen;
 • innerlijke balans door een meer natuurlijke dag- en jaarindeling;
 • meer rust, ruimte en evenwicht in hoofd, hart en lichaam;
 • het bestaan van fysieke, energetische en spirituele energie.

Je kunt de workshops hieronder los reserveren, of de hele reeks van drie via deze link in één keer en met korting boeken. Je krijgt dan € 15,00 korting!

WORKSHOP QIGONG & JAARGETIJDEN
 Leven in het ritme van de seizoenen

– Zondag 12 januari 2020 –

Nu we in een tijd leven dat we 24 uur per dag licht tot onze beschikking hebben en 12 maanden per jaar warmte kunnen genereren, zijn we het bewustzijn verloren van de invloeden die de seizoenen op ons lichaam en geest hebben. Zij werken uiteraard nog steeds op ons in, maar we slaan er geen acht meer op. We zijn het zo gewend geraakt om dwars door alle jaargetijden heen met dezelfde mate van energie en kracht van de het ene idee of doel naar het andere te gaan, dat we niet doorhebben dat we daardoor uit balans raken.

Al eeuwen geleden bestudeerden de Chinezen de natuur en het dierenrijk om af te lezen hoe je als mens het best zou kunnen leven als het aankomt op het bewaren, beheersen en aanvullen van je energievoorraad. Aan de hand van de kennis die ze daarmee opdeden is de Chinese vijf elemententheorie ontstaan waarbij bepaalde ritmes van het menselijk leven worden gekoppeld aan patronen in de natuur. Het in balans brengen en houden van onze menselijke ritmes en de natuurlijke patronen om ons heen vormen het middelpunt van deze workshop.

Tijdens deze workshop geef ik je per seizoen aanwijzingen hoe je je leven kunt inrichten, waardoor het meer in lijn is met de specifieke energie van ieder seizoen en je je gedurende het hele jaar zowel fysiek als geestelijk meer harmonie ervaart. Daarnaast is er  natuurlijk ook aandacht voor welke Qigongoefeningen je het beste in welke jaargetijde kunt doen.

Wat mag je van deze workshop verwachten:

 • Kennis van de specifieke energieën van elk seizoen en de daaraan gekoppelde orgaanparen;
 • Bewustmaking van hoe je jouw leven in harmonie met de energie van elke seizoenen kunt brengen;
 • Aanleren van Qigongoefeningen die aansluiten bij ieder seizoen.

Waar: Yogadreams, Vinkenstraat 36a in Zaandam
Wanneer: Zondag 12 januari 2020
Hoe laat: 10.30 – 13.30  uur
Kosten: € 45,00 p.p.
Aanmelden: via Yogadreams website

Qigong en de orgaanklok workshop 2020

WORKSHOP QIGONG & DE ORGAANKLOK
Je dag indelen volgens de Chinese orgaanklok

– Zondag 9 februari 2020 –

De twaalf hoofdmeridianen (energiebanen) die zich in ons lichaam bevinden dragen ieder zorg voor de energiepeil van een bepaald orgaan. Zo ziet de Hartmeridiaan erop toe dat de energie van het Hart in balans blijft, de Niermeridiaan dat de energie van de Nieren in evenwicht blijft, de Levermeridiaan dat de energie van de Lever in harmonie blijft, enz. Samen vormen deze hoofdmeridianen ook een keten, waarin de ene meridiaan met de ander verbonden is en energie doorgeeft.

Dit doorgeven van energie gebeurt aan de hand van een cyclus van vierentwintig uur, waarbij iedere meridiaan gedurende twee vaste uren van een dag ten opzichte van de anderen meer actief is. Deze cyclus wordt ook wel de Chinese Orgaanklok genoemd. Wie zich bewust is van dit ritme van de orgaanenergieën en zijn dagindeling en leefwijze ernaar aanpast, zal merken dat zowel lichaam als geest optimaal tot hun recht komen en er efficiënter wordt omgesprongen met zijn levensenergie.

Tijdens deze workshop leer ik je de volgorde waarin de meridianen elkaar opvolgen, op welke tijdstip van de dag een bepaalde meridiaan het actiefst is en hoe je aan de hand van de Orgaanklok je activiteiten en bezigheden (eten, slapen, sporten, concentreren, rusten, enz.) gedurende een dag het beste kunt indelen. Uiteraard doen we ook samen Qigong in de volgorde van de energiestroom van deze Orgaanklok.

Wat mag je van deze workshop verwachten:

 • Kennis van de volgorde waarin de energieën van de twaalf hoofdmeridianen elkaar gedurende een etmaal opvolgen;
 • Advies en tips voor dagindeling van activiteiten en bezigheden volgens de Orgaanklok;
 • Kennismaking met Qigong volgens de volgorde van de Orgaanklok.

Waar: Yogadreams, Vinkenstraat 36a in Zaandam
Wanneer: Zondag 9 februari 2020
Hoe laat: 10.30 – 13.30 uur
Kosten: € 45,00 p.p.
Aanmelden: via Yogadreams website

Qigong en Xiu Yang workshop 2020

WORKSHOP QIGONG & XIU YANG
Voor een gezonder, gelukkiger en meer gebalanceerd levensstijl

– Zondag 8 maart 2020 –

Heel simpel gezegd betekent Xiu Yang dat je de zorgzame tuinier wordt van je eigen levenstuin. Jij bezit net zoveel potentieel als vruchtbare grond, maar de mate van zorg die jij als ‘levenstuinier’ aan je innerlijke leven geeft, bepaalt welke eigenschappen en kwaliteiten er op die vruchtbare aarde tot groei en bloei mogen komen. Het onderhouden (cultiveren) van je innerlijke leven, dàt is Xiu Yang.

‘Een zaadje weet hoe het moet groeien en bloeien,
de mens heeft dezelfde vermogens …’

De kracht van Xiu Yang ligt in het besef dat duurzaam geluk (in tegenstelling tot kortstondige geluksmomenten) bij onszelf begint in de manier waarop wij ons van binnenuit verhouden tot ons lichaam, onze geest (gedachten), ons hart en onze relaties (de wereld). We maken daarbij gebruik van bronnen van kennis, wijsheid, inzicht en compassie die diep van binnen bij ons opwellen en via ons lichaam, geest, hart en compassie hun weg naar de buitenwereld – de natuur en het universum – vinden.

De invulling van deze les is geïnspireerd op de eeuwenoude, maar nog steeds actuele, Chinese wijsheid van Xiu Yang (zelfcultivatie) en het gelijknamige boek van Mimi Kuo-Deemer. Onderwerpen die we aanraken zullen je kijk op en begrip van het lichaam, de geest (onze gedachten), het hart en je relaties door middel van kennis, wijsheid, inzicht en compassie verbreden en verdiepen. Naast het overbrengen van de kennis en inzichten van deze Chinese wijsheid wordt er ook voldoende aandacht besteed aan de Qigong oefeningen die jouw persoonlijk Xiu Yang zullen ondersteunen.

Wat mag je van deze workshop verwachten:

 • Een groter besef van de verbinding tussen lichaam, geest, hart en de wereld;
 • Inzicht in hoe je binnenwereld, de buitenwereld schept;
 • Bewustzijn van je eigen heelheid;
 • Qigongoefeningen om lichaam, geest en hart te verzorgen en ondersteunen.

Waar: Yogadreams, Vinkenstraat 36a in Zaandam
Wanneer: Zondag 8 maart 2020
Hoe laat: 10.30 – 13.30 uur
Kosten: € 45,00 p.p.
Aanmelden: via Yogadreams website