Supergenen - Nieuwe inzichten om je genen te verbeteren - Deepak Chopra en Rudolph E. Tanzi - Boekrecensie Yvonne Alefs

Supergenen – Nieuwe inzichten om je genen te verbeteren – Deepak Chopra en Rudolph E. Tanzi

Het boek ‘Supergenen – Nieuwe inzichten om je genen te verbeteren’ volgt het schrijfwerk ‘Superbrein’ heel mooi op en is opnieuw een samenbundeling van de inzichten en ervaringen van endocrinoloog en spiritueel leider Deepak Chopra en neuroloog Rudolph E. Tanzi. Waar ze in Superbrein tegen de vastgeroeste wetenschappelijke concepten over het brein aanschopten, durven ze in dit boek op het gebied van de genen heilige huisjes om ver te werpen. Alles wat ze in Supergenen aandragen is gefundeerd op baanbrekend onderzoek in één van de nieuwste onderzoeksgebieden: de epigenetica.

Epigenetica is onderdeel van de erfelijkheidsleer (genetica) en is hard op weg te bewijzen dat de werking van een groot deel van onze genen helemaal niet zo vast staat als we tot nu toe altijd gedacht hebben. De duizenden verschillende eiwitten die door genen geproduceerd kunnen worden blijken namelijk steeds duidelijker uit onderzoek een beslissende rol te hebben op de wijze waarop een gen actief is. Deze manier waarop een gen zich via eiwitten uitdrukt wordt genexpressie genoemd en wordt prachtig omschreven in het complementaire boek ‘De biologie van de overtuigingen’ van celbioloog Dr. Bruce H. Lipton. Ik citeer hieronder een kort stukje uit het boekverslag dat ik daarover geschreven heb:

“Ons is halverwege de vorige eeuw wijs gemaakt dat onze genen onze lichaamsfuncties besturen. Dat zij bepalen wie we worden en wat we zijn. Uitspraken als ‘Tja, het zit nu eenmaal in mijn genen’ kennen we allemaal, maar Dr. Lipton legt uit dat het juist de eiwitten en het membraan van de cel zijn die ons biologisch functioneren besturen. De elektromagnetische lading van eiwitten zorgen voor het gedrag van de cel, niet de gen. Het celmembraan communiceert met de omgeving en laat deze signalen door, niet de gen. Verwijder de celmembraan en de cel sterft. Haal het gen weg en de cel leeft nog een tijdje voort. Genen besturen onze cellen dus niet, maar wórden bestuurd door onze eiwitten en celmembranen en kunnen afhankelijk van de omgeving waarin de cel zich bevindt ‘aan’ en ‘uit’ gezet worden. Dat houdt in dat wanneer we een gen zouden hebben voor een bepaalde ziekte, het niet een vaststaand gegeven is dat die ziekte zich dan ook zal openbaren. Alleen wanneer de omgeving zodanig is dat deze specifieke gen door eiwitten wordt ‘aangezet’, zal de ziekte zich in het lichaam uitdrukken.“

Je genen zelf – jouw unieke blauwdruk – kun je niet veranderen, maar je genexpressie, de wijze waarop je genen zich d.m.v. eiwitten – waarvan er duizenden mogelijkheden zijn – uitdrukken, is dus hoogst kneedbaar. Je genoom – het geheel aan genen in je lichaam – reageert op elke keuze die je maakt, net als je hersenen dat doen. Slechts een klein deel van alle genen die we als mensheid bij ons dragen, bepalen zonder dat je daar iets aan kan veranderen, dat je een bepaalde ziekte of aandoening ontwikkelt. Vooropgesteld dat je een dergelijke gen bij je draagt. Het overgrote deel van onze menselijke genoom – het geheel aan genen in het lichaam – echter geven ons slechts een genetische aanleg voor een bepaalde ziekte, gedrag of persoonlijkheidstype mee. De actuele uitkomst van de genen die we erven wordt beïnvloed door wat we doen en ervaren, hoe we de wereld zien en waar we in onze omgeving aan blootgesteld worden.

Dat laatste impliceert dat we als mens zelf de teugels voor een groot deel in handen hebben als het erop aankomt onze genen op een zo optimaal mogelijk manier zich te laten uitdrukken. Door ze de leefstijl te bieden waardoor ze optimaal kunnen functioneren, krijgen we de Supergenen waarover de schrijvers van het boek het hebben en waarvoor ze een heel scala aan aanwijzingen en tips geven om de wetenschap om te kunnen zetten in de praktijk, zoals zij dat zo mooi noemen. Er wordt steeds meer bewijs aangedragen dat voedingswijze, gedrag, stressniveaus en chemische vervuilers allemaal de genactiviteit kunnen aantasten en daarmee iemands overleving en welbevinden. Deepak en Rudolph geven ons daarom op het gebied van dieet, stress, lichaamsbeweging, meditatie, slaap en emoties uitgebreid advies en staven het met wetenschappelijk onderzoeksresultaten. Ze erkennen ook de moeite die het ons vaak kost om een ‘slechte’ gewoonte te doorbreken en het met een ‘goede’ gewoonte te vervangen en geven in het boek daarom ook makkelijke, moeilijke en experimentele keuzes aan, die de lezer stap voor stap en in gradaties op de zes categorieën die worden besproken kunnen toepassen.

Onderstaand lijstje uit het boek geeft je in het kort een goede indruk van wat Deepak en Rudolph in het tweede deel van hun boek uitgebreid aan bod laten komen:

POSTIEVE INPUT VOOR HET SUPERGENOOM

Meditatie
Liefde en aanhankelijkheid
Bevredigend werk
Creatieve uitlaatklep
Hobby’s
Succes
Waardering krijgen
Dienstbaar zijn
Gezond voedsel, water en lucht
Langetermijndoelen stellen
Lichamelijke fitheid
Regelmatige routines, vrij van stress

NEGATIEVE INPUT VOOR HET SUPERGENOOM

Stress
Verwoestende relaties
Saai, onbevredigende werk
Genegeerd worden of vanzelfsprekend gevonden worden
De hele dag door worden afgeleid
Zittende gewoontes
Negatieve overtuigingen, pessimisme
Alcohol, tabak en drugs
Dooreten als je vol bent
Voorbewerkt voedsel en fastfood
Lichamelijke ziektes, vooral pijnlijke
Angst en bezorgdheid
Depressie
Ongelukkige vrienden

Tot slot haal ik graag ook nog het stukje uit het boek aan over de wijsheid van onze cellen wat aan het einde van het boek wordt aangehaald en dat ik al uitgebreid in mijn blog ‘Leven naar de wijsheid van onze cellen’ heb beschreven. Om een sprong vooruit te maken in je staat van welbevinden zijn namelijk slechts drie dingen nodig volgens Deepak en Rudolph:

  • Samenwerken met de wijsheid van je lichaam
  • Je lichaamswijsheid niet dwarsbomen
  • Je lichaamswijsheid doen toenemen

Wijsheid is kennis dat komt met ervaring, en je cellen hebben meer dan genoeg ervaring. Iedere leefstijlkeuze die in dit boek wordt aanbevolen komt hierop neer: aan de wijsheid van het lichaam gehoorzamen en haar herstellen.

Yvonne Alefs

Wil je dit boek graag lezen? Je kunt het eventueel hier meteen bestellen.

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.