Vloeiend in overgangen - Uitgelichte afbeelding van Yvonne Alefs

Vloeiend in overgangen

Het mooie van de natuur is dat zij in haar overgangen vloeiend en gelijkmatig is. Wanneer het ene jaargetijde precies overgaat in het andere is voor ons als mens moeilijk aan te duiden. Het gaat hier om een hele subtiele energie die, bijvoorbeeld bij de wisseling van lente naar zomer, geleidelijk aan verandert van kleine yang (lente energie) naar grote yang (zomer energie). In zo’n periode zijn we nu aanbeland: de energie van de lente is nog aanwezig, maar maakt steeds meer plaats voor die van de zomer. Geen enkele seizoen gaat tegen deze wisseling in, maar geeft zich gewillig over en doet telkens een klein stapje terug om steeds meer ruimte te maken voor de volgende periode. Vloeiende overgangen waarmee de aarde de natuur (waar wij als mens ook toe behoren) op een zachte wijze de gelegenheid geeft om zich telkens weer aan te passen en waardoor het geheel in harmonie en balans blijft.

Ook het omwentelen van de aarde om haar eigen as en de wenteling die zij om de zon maakt, zijn voorbeelden van zachte overgangen. Evenals de dag die vloeibaar overgaat in de nacht, de ochtend in de middag en de middag in de avond. Als mens gaan we ook onmerkbaar over van de ene levensfase in de ander en kunnen niets anders doen als daarin meegaan. Wie probeert kind te blijven, verspilt zijn energie door tegen de stroom in te gaan en zal zich uiteindelijk over moeten geven. Net zo vergaat het iemand die zich verzet tegen wat het leven hem of haar brengt. De aarde navolgen in haar vloeiende bewegingen is voor ons als mens vaak een uitdaging. We houden graag vast aan wat zo vertrouwd is, hebben weerstand tegen veranderingen, willen ons balans niet verliezen of een nieuw evenwicht opzoeken. Onze overgangen gaan vaak wat schokkerig.

We kunnen veel van de aarde leren en haar in haar vloeibaarheid en gelijkmatigheid proberen na te volgen. Wanneer we in ons leven te maken krijgen met veranderingen, kunnen we doen zoals de seizoenen en stapje voor stapje meer ruimte maken voor dat wat nieuw is. Seizoenswisselingen nemen de tijd, wij als mens mogen onszelf ook genoeg ruimte geven om nieuwe energieën die ons leven binnenkomen te leren kennen en accepteren. Geduld en liefde voor jezelf hebben, maar ook voor een ander die in een periode van veranderingen en overgangen zit, zijn voorwaarden om weer balans en harmonie te kunnen vinden. De aarde heeft tenslotte ook geduld met alles waar zij door haar omwentelingen invloed op heeft en ondersteunt en verzorgt alles wat aan haar zorg is toevertrouwd met liefde.

In de Chinese vijf elementenleer behoort een periode van overgang in seizoenen dan ook bij het Aarde element. Het is prachtig om in deze periode tijdens de Qigongles met de metaforen van de aarde te werken door de overgangen van de ene houding in de ander zo vloeiend mogelijk te maken. Het toepassen van vloeibaarheid en flexibiliteit in de wekelijkse lessen, kan een steun zijn voor als je in het dagelijks leven te maken krijgt met veranderende omstandigheden waar je veel weerstand tegen voelt en waar je enorm mee worstelt. De bewegingen koppelen aan je ademhaling, brengt je zenuwstelsel tot rust, waardoor je dat geduld en die liefde voor jezelf kunt opbrengen om mee te gaan in de bewegingen van het leven. Je geest komt tot rust, waardoor je telkens weer de volgende stap die je mag maken helder kunt zien. Je bent dan meer en meer in harmonie met alles om je heen, of, zoals we graag bij Qigong zeggen: je bent in harmonie met qi.

Yvonne Alefs

Facebooktwitterlinkedin
Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.