Yvonne & Oosterse bewegingsleren

Het beoefenen van en lesgeven in Qigong voelt voor mij als een prachtige samensmelting van mijn jarenlang karate training en mijn huidige liefde voor yoga.

Karate

In 2003 betrad ik uit nieuwsgierigheid de wereld van Karate en genoot vervolgens 13 jaar lang van de vakkundige en bezielde lessen van Frank en Debra van den Nieuwendijk van Sportschool van den Nieuwendijk. Naast het behalen van verschillende banden – met als hoogtepunten het in 2010 behalen van mijn eerste Dan (zwarte band) en in 2014 de tweede Dan – genoot ik vooral van het trainen met de fijne en sportieve mensen van deze sportschool. Na 13 jaar intensief en op hoog niveau trainen, besloot ik te stoppen met Karate om meer tijd te kunnen besteden aan het beoefenen van Yoga.

Yoga

Al tijdens mijn karate periode had ik het besluit genomen, dat ik een keer met Yoga zou beginnen. Het leek me een hele mooie manier om met het ‘klimmen der jaren’ soepel en lenig te blijven. In 2014 betrad ik voor het eerst deze wereld en schreef me in bij Yogadreams in Zaandam. En alhoewel ik vooral voor het fysieke voordeel van het beoefenen van Yoga ging, was het vooral de geestelijke weldaad die mij helemaal overstag deed gaan. Sindsdien ben ik niet meer weg te slaan bij de Yogaschool van Myrna van Kemenade en mag ik zelfs mooie artikelen schrijven voor haar blog op Yogadreams.nl.

Qigong

Nadat ik een workshop ‘Hachi Dan Kin‘ – een zachte en rustig Karate kata – bij Yogadreams had gegeven, werd het me duidelijk dat het mijn passie was om energetisch helende oefeningen aan anderen door te geven. Anderen bewegingen aanleren die rust en ruimte in het dagelijks leven geven en het lichaam met de geest koppelen was iets waar ik me in de toekomst graag op wilde toeleggen. Dat de opleiding tot Zhineng Qigong docent op dat moment aan me voorbij kwam, noem ik geen toeval.

Juni 2017 rondde ik de opleiding Zhineng Qigong docente level 1 af, maar al tijdens mijn opleiding werd me bij Yogadreams de ruimte gegeven om mijn opgedane kennis tijdens introductielessen op anderen over te brengen. Vanaf september 2017 geef ik regulier Qigong les bij Yogadreams en Yoga bij de Lichtplaats als ook Qigong Verdiepingslessen.

Mijn grote Qigong voorbeeld is Mimi Kuo-Deemer.  Ik volg graag haar online lessen en heb in 2019 ook een Qigong training van haar gevolgd. In 2021 staat de volgende al ingepland! De manier waarop zij Qigong beoefent (en er zijn vele manieren om dat te doen!) spreekt mij heel erg aan. Zij zegt dat er al 7000 verschillende vormen van Qigong bestaan, en dat haar vorm de 7001e is! Zij pleit voor een verantwoorde, maar wel vrije interpretatie van het beoefenen van Qigong.

Do-In/Tao Yoga

Vanaf januari 2018 t/m november 2020 kun je mij bij de 3-jarige Do-In opleiding (ook wel Daoyin of Tao Yoga genoemd) van de Do-in Academy van Lilian Kluivers vinden. Deze opleiding ervaar ik als nog zo’n bijzondere koppeling; ditmaal tussen de Chinese meridianen- en organenleer die als basis dient voor Qigong en de geestelijke en fysieke weldaad van Yoga oefeningen.

Qi teken- sidebar - Yvonne Alefs

Door de jaren heen zijn vele verschillende vormen van Qigong ontwikkeld. Na verloop van tijd beïnvloedden niet alleen verschillende Chineze filsofieën, zoals het daoïsme, confusianisme en boeddhisme, de vorm van Qigong, maar ook de levensomstandigheden van de mensen. In tijden van onrust en onveiligheid bijvoorbeeld werden er meer verdedigende vormen van Qigong ontwikkeld, wat uiteindelijk leidde tot het ontstaan van krijgskunsten, zoals Gong Fu en Karate (martial arts).

Ook in Nederland wordt les gegeven in verschillende vormen van Qigong. Er zijn stijlen die eenvoudig aan te leren zijn, omdat er maar met een beperkt aantal oefeningen wordt gewerkt – zoals Zhineng, de vorm die als basis dient voor mijn lessen – en stijlen die veel uitgebreider zijn. Het mooie van Qigong vind ik echter dat je juist door het loslaten van gedachten over een perfecte uitvoering van de beweging, als vanzelf vanuit je bron (intuïtie) gaat bewegen. Het loslaten van allerlei gedachte over hoe het zou moeten, zorgt voor innerlijke rust, waardoor de energie in je lichaam vrij kan stromen.

Een ander element van Qigong dat ik heel boeiend vindt en welke mij enorm aanspreekt is de overtuiging dat we als mens niet afgescheiden zijn van elkaar, van de natuur of van het universum.

Alles en iedereen is onderdeel van één groot energieveld, en alles en iedereen heeft invloed op elkaar. Het besef dat er altijd en overal energie voorhanden is, kan een grote bron van rust en een gevoel van veiligheid en vertrouwen geven in een maatschappij waar men veel te vaak opgebrand en uitgeput raakt.

Door het doorgeven van deze oefeningen en van de helende werking die het zowel op het lichaam als de geest kan hebben, hoop ik anderen te kunnen helpen een leven te leiden die – ondanks tegenslagen en verdriet – toch vol van liefdevolle energie kan zijn.