Zhineng Qigong en het Taoisme - Yvonne Alefs

Qigong en het Taoïsme

Ik hou ervan om in mijn lessen teksten voor te lezen die te maken hebben met de achterliggende filosofie van Qigong en mijn leerlingen hiermee iets extra’s mee te geven. Onderstaande tekst is de 16e vers uit de Tao Te Tjing, het boek der wijsheid van de taoïsten, en vertelt ons over de cyclus van het leven. Dat alles wat opbloeit ook weer terug zal keren naar waar het vandaan is gekomen en dat, wanneer we deze ene constante in ons leven kunnen omarmen, we vrede in ons hart zullen vinden. Voor wie tegen die stroom van veranderingen ingaat wacht eeuwige rampspoed. Maar wie in het einde van het één het begin van iets anders kan zien, zal met wijsheid en inzicht leven en zich één voel met de Tao, de weg die eeuwig is en niet stopt na onze fysieke dood.

Become totally empty.
Let your heart be at peace.
Amidst the rush of worldly
comings and goings,
observe how endings become beginnings.

Things flourish, each by each,
only to return to the Source …
to what is and to what is to be.

To return to the root is
to find peace.
To find peace is
to fulfill one’s destiny.
To fulfill one’s destiny is
to be constant.
To know the constant is called insight.
Not knowing this cycle
leads to eternal disaster.

Knowing the constant gives perspective.
This perspective is impartial.
Impartiality is the highest nobility;
the highest nobility is Divine.

Being Divine, you will be at one with the Tao.
Being one with the Tao is eternal.
This way is everlasting,
not endangered by physical death.

Word helemaal leeg.
Laat je hart vredig zijn.
Zie hoe te midden van de wereldlijke onrust
van het komen en gaan,
dat wat eindigt een nieuw begin wordt.

Dingen bloeien op, stuk voor stuk,
slechts om weer terug te keren naar de Bron …
naar wat is en wat zal zijn.

Terugkeren naar de oorsprong
betekent vrede vinden.
Vrede vinden is
je lotsbestemming bereiken.
Je lotsbestemming bereiken houdt in
dat je constant bent.
Het constante kennen, wordt inzicht genoemd.
Deze cyclus niet kennen
leidt tot eeuwige rampspoed.

Het constante kennen, geeft perspectief
Dit perspectief is onpartijdig
Onpartijdigheid is de hoogste nobiliteit;
De hoogste nobiliteit is Goddelijk.

Goddelijk zijn, betekent één zijn met de Tao.
Eén zijn met de Tao is eeuwig.
Deze weg houdt nooit op,
wordt niet bedreigd door fysieke dood.

Het gedachtegoed van het taoïsme werd eeuwen geleden al door de wijsgeer Lao Tzu opgetekend in de Tao Te Tjing en vormt de basis van alle Qigong stijlen. Het is een boek vol wijsheden die ons helpen het leven beter te begrijpen. Het is al vele malen vertaald en door veel verschillende mensen op hun eigen wijze geïnterpreteerd. En dat laatste is ook precies waartoe het boek je uitnodigt. Er is geen instantie of instituut die je vertelt hoe je de woorden van Tao Te Tjing zou moeten opvatten; je mag het zelf ondervinden en ervaren.

Maar voor een westerling is het haast niet te doen om zonder enige voorkennis of hulp de Tao Te Tjing te doorgronden. De cyclische en holistische denkwijze van de Chinezen wijkt zo enorm af van de lineaire en op logica gebaseerde denkwijze van ons westerlingen, dat we bij vers 1 al zouden afhaken. Gelukkig is er al heel wat voorwerk voor ons gedaan en wordt de Tao Te Tjing tegenwoordig in heel veel boeken uitgebreid behandeld. Telkens worden ons daarin aanwijzingen gegeven hoe we het boek der wijsheid van de taoïsten zouden kunnen interpreteren. Mijn favoriet hierin is het boek ‘Change your thoughts, change your life – living the wisdom of the Tao’ van Wayne Dyer, waarin hij ingaat op iedere vers en ook aanwijzingen geeft hoe we de Tao in ons dagelijks leven kunnen toepassen.

De leegte die genoemd wordt in bovenstaande vers van de Tao Te Tjing zie ik in mijn lessen terug als ik de 8 regels opnoem om het Qiveld op te bouwen. Het is geen leegte waarin niets meer te vinden is, maar eerder een leegte waarin iets nieuws geboren mag worden. Een nieuw inzicht, een nieuw idee, een nieuwe weg …
Ook de cyclus van het leven komt terug in de oefeningen van Qigong. Ik herken het in de zachte bewegingen die altijd rond of cilindervormig zijn en dat iedere einde van een beweging meteen het begin van de volgende is. We bewegen tijdens de les mee met het leven door datgene op te nemen wat we nodig hebben en los te laten wat ons niet meer dient. En vooral dat laatste moeten we niet vergeten, want daarmee geven we letterlijk energie terug aan het universum, zodat het opnieuw gebruikt kan worden.

Door het integreren van dit soort teksten wordt het beoefenen van Qigong niet alleen een fysieke weldaad, maar meteen ook een mentale en geestelijke, en bewegen we als westerlingen stukje bij beetje steeds meer toe naar een meer holistische en complete verzorging van onszelf.

Facebooktwitterlinkedin
2 Reactie's
  • Elze Valk
    Geplaatst op 15:02h, 06 februari Beantwoorden

    Mooi. Ik voelde zeker in het begin bij qigong veel leegte. Een hele bijzondere leegte, namelijk eentje waarin je alles kunt vinden..

    • Yvonne
      Geplaatst op 08:44h, 07 februari Beantwoorden

      Dank je wel voor je reactie, Elze! Er is ook een hele mooie vers in de Tao Te Ching die gaat over de leegte die oneindig is. Prachtig die schijnbaar paradoxale aanwijzingen, die zoveel wijsheid in zich hebben. xxx

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.